Hälsa, Tips

Bygg din egen bastustuga på tomten

Att ha en egen bastustuga på tomten är en dröm för många. En plats där man kan koppla av och njuta av värmen och lugnet. Och det är faktiskt inte så svårt att bygga en bastu själv. Här går vi igenom allt du behöver veta för att bygga din egen bastustuga på tomten.

Beställ färdig bastustuga online

Att beställa en bastustuga från https://www.bastukallan.se/ är en enkel och bekväm process. Med ett brett utbud av bastustugor av hög kvalitet kan du hitta den perfekta lösningen för dina behov. Med bara några klick kan du utforska olika modeller, storlekar och tillval för att skapa din drömbastu. Upptäck den avkopplande världen av bastubadning genom att beställa din egen bastustuga från Bastukällan idag.

Fördelar med att ha en bastu på tomten

Att ha en bastu på tomten har många fördelar. Förutom att det är avkopplande och skönt för både kropp och själ, kan det också vara bra för hälsan. Bastubadande kan öka blodcirkulationen, lindra smärta och stärka immunförsvaret. Dessutom kan det vara ett trevligt sätt att umgås med familj och vänner.

Välj rätt plats för bastustugan

När du har bestämt dig för att bygga en bastu på tomten är det viktigt att välja rätt plats. Bastustugan bör placeras på en plan yta och inte för nära grannar eller hus. Det är också viktigt att tänka på ventilationen och att bastun inte ligger för nära träd eller annan vegetation.

Bygglov och andra tillstånd

Innan du påbörjar bygget av bastustugan är det viktigt att kolla upp vilka tillstånd som krävs. I vissa fall kan det krävas bygglov eller andra tillstånd för att bygga en bastu på tomten. Kontakta därför din kommun för att få reda på vilka regler som gäller i ditt område.

Bygga bastustugan själv eller anlita hjälp

När du har bestämt dig för att bygga en bastu på tomten är det viktigt att fundera på om du ska bygga den själv eller anlita hjälp. Om du har erfarenhet av att bygga och är van vid att använda verktyg kan du förmodligen bygga bastustugan själv. Annars kan det vara en god idé att anlita hjälp från en professionell snickare eller entreprenör.

Material och verktyg som behövs

För att bygga en bastu på tomten behöver du först och främst bestämma vilket material du vill använda. Det vanligaste materialet är trä, men det finns också bastustugor i andra material som till exempel glas eller sten. Utöver materialet behöver du också rätt verktyg som till exempel en såg, borrmaskin, hammare och skruvdragare.

Byggprocessen steg för steg

När du har bestämt dig för material och verktyg är det dags att påbörja bygget. Här är en kort sammanfattning av byggprocessen:

  1. Förbered platsen där bastustugan ska stå.
  2. Bygg stommen till bastustugan.
  3. Isolera bastun för att hålla värmen inne.
  4. Bygg bastuugn och skorsten.
  5. Bygg dörr och fönster.
  6. Montera bastulavar och hyllor.
  7. Avsluta med att installera bastulampa och eventuell bastuaggregat.

Att bygga en bastu på tomten kan vara både utmanande och belönande. Men med rätt verktyg, material och planering kan du snart njuta av avkopplande bastubad på din egen tomt.

Du kanske också gillar…