Tips

Att tänka på vid tandblekning – risker, resultat och kostnad

Att ha vita tänder kan för många kännas som en viktig del av en attraktiv utstrålning. Tandblekning kan vara ett sätt att få ett vitare leende, men det finns vissa saker att tänka på innan man bestämmer sig för att bleka tänderna.

Vad är tandblekning?

Tandblekning innebär att man avlägsnar missfärgningar från tänderna för att ge dem ett vitare utseende. Det finns olika metoder för tandblekning, både hemma och hos tandläkaren.

Vilka metoder finns det?

Hemmetoder

Hemmetoder för tandblekning inkluderar tandblekningspennor, tandblekningsremsor och tandblekningskit som man använder själv hemma. Dessa metoder kan vara billigare än tandläkarbesök, men resultaten är inte alltid lika effektiva och kan ta längre tid att uppnå.

Tandläkarbesök

Tandläkare kan erbjuda olika metoder för tandblekning som kan ge snabbare och mer effektiva resultat än hemmetoder. Vanliga metoder inkluderar användning av en specialanpassad tandblekningsgel och en ljuskälla för att aktivera gelen. Tandläkare kan också erbjuda in-office tandblekning som innebär att tandläkaren applicerar en högre koncentration av blekmedel direkt på tänderna.

Risker och biverkningar

Tandblekning är vanligtvis en säker procedur, men det finns vissa risker och biverkningar att tänka på. Vanliga biverkningar inkluderar känslighet i tänderna och tandköttet, och ökad risk för karies om man inte håller tänderna rena efter blekning.

Tandblekning kan också vara skadligt för tänderna om man inte följer instruktionerna noggrant eller om man använder en för hög koncentration av blekmedel. Överblekning kan leda till att tänderna blir genomskinliga och sköra, vilket kan orsaka smärta och obehag.

Resultat och kostnad

Resultaten av tandblekning kan variera beroende på vilken metod man använder och hur mycket missfärgning man har på tänderna. De flesta metoder för tandblekning kan ge ett synligt resultat inom en till två veckor.

Kostnaden för tandblekning varierar beroende på vilken metod man väljer och var man utför proceduren. Hemmetoder kan kosta från några hundra kronor till ett par tusen kronor, medan tandläkarbesök för tandblekning vanligtvis kostar från några tusen kronor till tiotusentals kronor.

Sammanfattning

Tandblekning kan vara ett sätt att få ett vitare leende, men det är viktigt att man tänker på risker och biverkningar innan man bestämmer sig för att bleka tänderna. Det finns 

olika metoder för tandblekning, både hemma och hos tandläkaren, och det är viktigt att man väljer en metod som passar ens behov och budget.

Innan man genomför en tandblekning är det också viktigt att man rådgör med sin tandläkare för att undvika eventuella skador på tänderna. Tandläkaren kan också ge tips om hur man kan undvika biverkningar och hur man kan hålla tänderna rena efter blekning.

Det är också viktigt att man inte förväntar sig att tandblekning ska ge en perfekt, Hollywood-vit look. En naturlig vitnyans är oftast mer attraktiv än en överdriven, konstgjord look.

Sammanfattningsvis är tandblekning en populär metod för att få ett vitare leende, men det finns vissa saker att tänka på innan man genomför proceduren. Genom att välja rätt metod, undvika risker och biverkningar och rådfråga sin tandläkare kan man få ett friskare och mer attraktivt leende.

Du kanske också gillar…