Hälsa

Vad du kan göra mot ledvärk

Många tänker att man måste vara gammal för att få ledvärk, men det kan man drabbas av oavsett ålder av en uppsjö utav anledningar. Ett vanligt råd är att man ska hitta något form utav individanpassad träning, men det är inte alltid ett alternativ.

För unga människor kan stillasittande eller tvärt om, hög påfrestning genom träning eller arbete. Något som många inte tar hänsyn till är att våra leder behöver längre tid för att bli starkare än våra muskler. Tränar man för ofta och hårt, speciellt som växande ungdom, så ökar man risken för att råka ut för ledvärk senare. Därför är vila, sund träning, och stretching väldigt viktigt, oavsett om man idag har ledvärk eller vill vara proaktiv och förebygga potentiella problem längre fram.

Att tänka på är att undvika att för ofta eller länge utsätta lederna för onaturliga rörelser och lägen, speciellt om de innebär tung belastning. Ett exempel skulle kunna vara hur man sitter vid datorn, eller håller i datormusen. Att tänka lite ergonomiskt i vardagen kommer man långt på.

Det finns dessutom kostmässiga åtgärder att ta till. Det finns mycket kost som är bra för våra leder, och sajter du kan beställa kosttillskott och salvor som kan hjälpa.

Du kanske också gillar…